Monday, September 10, 2012

Till Jan Björklund


Till Jan Björklund, Utbildningsminister
10333 Stockholm
 
Uppsala, 2012-09-10

Hej Jan,
 
på Folkpartiets hemsida skriver du att "Sverige ska vara en kunskapsnation att räkna med!". Som professor på Uppsala universitet hoppas jag kunna bidra till detta mål, genom forskning och undervisning. Vad som händer i landet står dock i stark kontrast till detta: Sverige blir mer och mer likt ett U-land som lever på att sälja råvaror till utlandet utan att förädla produkterna. Jag skriver dock främst för att jag är oroad över den förstörelse av landets natur som pågår, på grund av skogsskövling och gruvdrift, flitigt påhejad av några av dina kollegor i regeringen. Sverige riskerar att förlora oerhört viktiga naturområden, till exempel i Kebnekaisefjällen och på Gotland (Ojnareskogen). I en kunskapsnation borde vi satsa på att bevara den kvarvarande naturen i stället för att slutavverka den.

Du och alla dina kollegor i regeringen bär ett stort ansvar för att Sverige ska bevara de naturområden som landet är bundet att bevara på grund av EU-fördrag och andra internationella överenskommelser, men främst för Sveriges egen skull. Det är därför särdeles viktigt att naturskyddslagen stärks i Sverige, i stället för att försvagas ytterligare såsom Lena Ek nyligen föreslog.

Där av min fråga: vad tänker du göra för att främja naturskydd i Sverige?

David van der Spoel, Uppsala

P.S. Du får gärna påminna Lena Ek om att hon kan göra Ojnareskogen till ett Natura2000-område omgående: lagen ger den möjligheten. Det skulle vara en bra början, och kanske det trendbrott som behövs. D.S.

No comments:

Post a Comment